Veelgestelde Vragen

Hoe kan ik een verzekering vergelijken en afsluiten?
Verzekering vergelijken
Je kan bij ons een WA verzekering, WA-plus of Allrisk verzekering voor je auto vergelijken. Dit doe je door naar tabblad ‘Vergelijk verzekeringen’ te gaan. Kies de grootte van je auto en het type verzekering waarop je wenst te zoeken.

De premie is afhankelijk van het soort auto. Wij hebben 3 soorten profielen samengesteld om gemakkelijk en snel te vergelijken. Met deze profielen vergelijkt onze site de drie verschillende autoverzekeringen en de bijbehorende premies. Zie hiervoor het tabblad ‘IJKgegevens’.

Verzekering afsluiten
Heb je de beste keus weten te maken? Klik dan op de button ‘Bezoek website’. Je komt dan op de website van de verzekeraar. Daar kan je de verzekering gemakkelijk en snel afsluiten.

Hoe zeg ik mijn autoverzekering op?
Opzeggen
Het opzeggen van je autoverzekering moet nog vaak schriftelijk gebeuren. Gelukkig kan je bij steeds meer autoverzekeraars ook online opzeggen. Controleer dit bij je verzekeraar.

Overstappen
Stap je over naar een andere autoverzekeraar? Dan kan je vaak gebruik maken van de overstapservice. Dit betekent je je aanmeldt bij een andere verzekeraar. Deze regelt dan (deels) je overstap.

Hoe vul ik het schadeformulier in?
- Vul samen met de betrokkene de voorkant van het schadeformulier in.
- Maak foto’s van de schade.
- Noteer de naam- en adresgegevens van getuigen.
- Zet allebei een handtekening op de voorkant van het schadeformulier.
- Geef één exemplaar aan de betrokkene en houdt één exemplaar voor jezelf.
- De achterkant van het schadeformulier kan je allebei thuis invullen.
- Stuur het schadeformulier op naar je verzekeraar.
Hoe weet ik of ik ben verzekerd?
Je krijgt altijd een bevestiging van je verzekeraar wanneer je een verzekering hebt afgesloten. Zodra je deze bevestiging hebt ontvangen, ben je verzekerd. Ga dus alleen rijden wanneer je deze bevestiging hebt ontvangen. Het polisblad en groene kaart zal de verzekeraar zo snel mogelijk naar je opsturen.
Hoe toon ik mijn schadevrije jaren aan?
Wil je je schadevrije jaren aantonen? Dit kan je bijvoorbeeld doen wanneer je overstapt naar een andere verzekeraar. Zie onderstaande twee manieren:

1. Centrale database
Alle verzekeraars kunnen in een centrale database: Roy Data. De nieuwe verzekeraar controleert de door je opgegeven schadevrije jaren met de schadevrije jaren in deze database. Hierin staan alleen de gegevens van autoverzekeringen die na 2007 zijn afgesloten.
2. Royementsverklaring
Een royementsverklaring ontvang je na het beëindigen van de verzekering. Met dit document kan je aantonen hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd. De royementsverklaring wordt meestal alleen gebruikt voor een autoverzekering die is afgesloten in 2007 of daarvoor.

LET OP: Een royementsverklaring is een waardedocument. Je krijgt het maar één keer verstrekt en het is maximaal een jaar geldig.

Wat is een WA autoverzekering?
Iedere autobezitter is verplicht om zijn auto (minimaal) WA te verzekeren, ook als de auto niet aan het verkeer deelneemt. Met de WA autoverzekering ben je verzekerd voor schade die je met je auto aan anderen toebrengt en waarvoor je aansprakelijk bent. Schade aan je eigen auto krijg je niet vergoed. De WA autoverzekering is niet persoonsgebonden maar voertuig gebonden. Dat betekent dat je auto ook verzekerd is wanneer je jouw auto aan iemand anders heeft uitgeleend.

Meest gekozen voor auto’s ouder dan 8 jaar

Wat is een WA-plus autoverzekering?
De WA-plus autoverzekering biedt naast de verplichte WA-dekking ook dekking voor sommige schades aan je eigen auto. Denk hierbij aan schade door diefstal, brand, hagel/storm of ruitbreuk. Hierbij geldt meestal een eigen risico.

Meest gekozen voor auto’s tussen 4-8 jaar

Wat is een Allrisk autoverzekering?
De meest uitgebreide basisdekking voor je auto is de Allrisk autoverzekering. Met deze verzekering ben je naast de verplichte WA verzekering ook verzekerd tegen vrijwel alle schades aan je eigen auto. Kijk altijd goed naar de polisvoorwaarden bij je verzekeraar voor een overzicht van uitgesloten schades.

Meest gekozen voor auto’s jonger dan 4 jaar

Wat doe ik bij schade?
Wil je de kosten van de schade aangeven? Vul dan een schadeformulier in. Dit kan op een schriftelijk formulier of via de mobiel.

Schriftelijk schadeformulier
Bij de autoverzekering krijg je papieren meegestuurd waarop je schade kan invullen. Wanneer je geen schadeformulieren meer hebt, kan je deze opvragen bij je verzekeraar.

Mobiel schadeformulier
Sommige autoverzekeraars zijn aangesloten bij een mobielschademelden.nl. Bij die verzekeraars kan je via de mobiele applicatie het schadeformulier invullen. Is je verzekeraar hier niet bij aangesloten? Dan merk je dat tijdens het invullen van het formulier.

Wat is een no-claim korting?
Als je een autoverzekering hebt bouw je bij je autoverzekeraar schadevrije jaren op zolang je geen schades claimt die jouw schuld zijn. Hoe meer schadevrije jaren je hebt opgebouwd, hoe meer korting je krijgt op de premie van je autoverzekering. Deze korting noemen we de no-claim korting.
Wat is een eigen risico?
Het eigen risico bij je autoverzekering is het gedeelte van de schade dat je zelf moet betalen. Sommige verzekeraars hebben autoverzekeringen zonder eigen risico, maar de meeste verzekeraars hanteren standaard een eigen risico van € 130,- tot € 150,-. Bij veel verzekeraars geldt: hoe lager het eigen risico, hoe hoger de premie. Maar er zijn ook autoverzekeringen zonder eigen risico die toch een voordelige premie hebben.

In onze vergelijking zie je direct het eigen risico van elke aanbieder en zie je ook meteen welke verzekering het beste bij jouw wensen aansluit.

Wat valt er onder accessoires bij een autoverzekering?
Alle extra’s die na de aflevering van de auto zijn aangebracht en niet bij de standaarduitrusting van de wagen horen. Dit zijn bijvoorbeeld een carkit voor de mobiele telefoon of de Tom Tom. Ook de alarminstallatie zien verzekeraars als een accessoire. Check bij de voorwaarden of je deze moet opgeven of dat deze gratis is meeverzekerd.
Kan ik een autoverzekering voor mijn kind afsluiten?
Men kan alleen een autoverzekering afsluiten als men ook zelf de kentekenhouder is. De enige uitzondering hierop is wanneer de partner van de kentekenhouder de auto wil verzekeren.

Veel mensen willen de auto van hun kind verzekeren zodat hun kind minder premie hoeft te betalen. De auto komt dan op naam van een van de ouders en laten kind erin rijden. Echter is het verstandiger dat het kind de auto zelf op naam neemt en ook zelf een autoverzekering aangaat. Hij of zij bouwt dan meteen zelf schadevrije jaren (No claim korting) op wat veel voordelen heeft in geval van schade.

Kan ik mijn eigen risico afkopen?
Bij sommige verzekeraars kan je een eigen risico afkopen. Je betaalt dan iets meer premie, maar je hoeft geen deel van de kosten zelf te betalen bij schade. Daarnaast kan je ook een verhoogd eigen risico nemen. In ruil daarvoor krijg je korting op de premie.
Kan mijn auto op een andere naam verzekerd worden?
Meestal is de kentekenhouder degene die de autoverzekering moet afsluiten. Er is alleen één uitzondering. De partner van de kentekenhouder kan de autoverzekering op zijn of haar naam zetten. Dit is bijvoorbeeld voordeliger bij een tweede auto.Beide personen bouwen dan een no-claim op en wanneer er schade is, gaat de no-claim voor de andere auto niet omlaag.Voorwaarde voor deze uitzondering is wel dat de partners op hetzelfde adres wonen.
Wanneer wordt mijn schade niet vergoed?
Schade wordt in een aantal gevallen niet vergoed, ondanks dat je wel een autoverzekering heeft. Je hebt dan zelf fout gezeten.
De verzekeraar vergoedt niet in de volgende situaties:
- Rijden zonder geldig rijbewijs;
- Rijden onder invloed van alcohol of drugs;
- Rijden in een auto zonder toestemming van de bestuurder;
- Schade is ontstaan tijdens een snelheidswedstrijd;
- Schade is opzettelijk veroorzaakt;
- De auto is ‘verhuurd’ aan iemand;
- Andere personen worden tegen betaling vervoerd.

Schade aan personen
Stel dat je een ongeluk in één van de bovengenoemde situaties veroorzaakt en er raken personen gewond door jouw toedoen. In dat geval betaalt de verzekeraar wel de schade aan derden die je veroorzaakt hebt.

Wanneer kan ik overstappen?
Je hebt bij een autoverzekering altijd een opzegtermijn. Houd hier dus rekening mee. Op je polisblad staat hoe lang deze is.
Je kan de verzekering op drie momenten beëindigen:
1. Op het moment dat het contract verloopt;
2. Bij een premieverhoging of wijziging in de voorwaarden;
3. Als je de auto verkoopt.
Welke soorten dekkingen zijn er?
Voor iedereen die een auto heeft, is het verplicht om een autoverzekering te hebben. Het is verplicht een ‘basisverzekering’ voor de auto af te sluiten. Dit heet een WA verzekering. Daarnaast kan je ervoor kiezen om een aanvulling te nemen op je basisverzekering. De meeste verzekeraars hebben een WA-plus verzekering en een Allrisk verzekering. Deze aanvulling is niet verplicht.
Betaal ik mijn premie maandelijks of jaarlijks?
Bij de meeste autoverzekeraars kan je kiezen tussen een maandelijkse betaling of een eenmalige jaarlijkse betaling. Wanneer je kiest voor een jaarlijkse betaling, krijg je vaak een korting van ongeveer 3 á 5 procent. Nadeel hierbij is wel dat je in één keer een groot bedrag dient te betalen.

Op de website gaan wij steeds uit van een maandelijkse premie

Is een autoverzekering verplicht?
Ja, een autoverzekering is verplicht. Iedere autobezitter is verplicht om zijn auto (minimaal) WA te verzekeren, ook als de auto niet aan het verkeer deelneemt. Met de WA autoverzekering ben je verzekerd voor schade die je met je auto aan anderen toebrengt en waarvoor je aansprakelijk bent. Schade aan je eigen auto krijg je niet vergoed.
Mag een autoverzekeraar mij weigeren?
Ja. Verzekeraars hebben geen acceptatieplicht. Dit betekent dat zij niet verplicht zijn om u een verzekering te verstrekken. Ook niet als het om een verplichte verzekering, zoals de WA verzekering gaat. Verzekeraars kijken naast het profiel van uw auto ook naar het profiel van de bestuurder. Verzekeraars kunnen een persoon weigeren als deze onder invloed van alcohol heeft gereden. Ook wanneer iemand een betalingsachterstand heeft bij een andere verzekeraar of een strafblad, kan dat een reden zijn om geen verzekering te verstrekken.
Ben ik ook verzekerd in het buitenland?
Na het afsluiten van een autoverzekering, ontvang je een groene kaart van je verzekeraar. Hierop staat aangegeven in welke landen de verzekering wel of niet geldig is.
Zijn winterbanden verplicht?
Nederland.
In Nederland zijn winterbanden niet verplicht, ondanks de betere wegligging. Winterbanden hebben een grof profiel, waardoor je beter grip hebt op de weg tijdens winters weer, zoals sneeuw of ijzel.

Buitenland
In het buitenland komt het vaak voor dat winterbanden verplicht zijn, bijvoorbeeld in Duitsland en Oostenrijk. Gaat je met de auto naar het buitenland? Check dan voor vertrek of je daar winterbanden nodig hebt. Je kan anders een boete krijgen in dat land.