Blog 2.1

Nieuwwaarde regeling

Veel autoverzekeraars bieden een nieuwwaarde regeling. Dit betekent dat je bij total loss of diefstal een bedrag terugkrijgt van je verzekeraar om een soortgelijke auto nieuw te kunnen kopen. Deze service wordt aangeboden bij de meeste WA-plus autoverzekeringen en bij alle allrisk autoverzekeringen.

Werking
Stel je koopt een nieuw auto waarvoor je €30.000 betaalt. Je hebt een nieuwwaarde regeling van 1 jaar. Na 9 maanden wordt de auto gestolen. Indien je exact dezelfde auto opnieuw wil kopen, betaal je op dit moment €28.000. Je verzekeraar keert dan ook €28.000 uit, waardoor je dezelfde auto nieuw kan kopen.

Aandachtspunten
- De totaalschade dient plaats te vinden in de periode die de verzekeraar stelt voor de nieuwwaarde regeling. Dit varieert meestal van 1 tot 3 jaar.

- De nieuwwaarde regeling kan je sommige gevallen verlengen met een bepaalde periode.

- Indien de totaalschade buiten de periode van nieuwwaarde regeling valt, krijg je vaak de dagwaarde uitgekeerd. Dit bedrag ligt een stuk lager dan de nieuwwaarde.

- De autoverzekeraar keert alleen de nieuwwaarde uit voor nieuwe auto’s en/of eerste eigenaar. Demomodellen hebben bijvoorbeeld eerst op naam van de garage gestaan, dan heb je kans dat jouw verzekeraar niet uitkeert omdat je niet de eerste eigenaar bent. Informeer dus goed bij je verzekeraar.

Periode nieuwwaarde regeling
De meest gunstige periode voor een nieuwwaarde regeling is 3 jaar. Dit betekent namelijk dat je tot 3 jaar na de aankoop van de nieuwe auto recht hebt op een nieuwwaarde uitkering bij total loss of diefstal. Koop je een splinternieuw auto waar je lang voor hebt gespaard? Het is het overwegen dan waard om te kiezen voor een autoverzekering met een lange nieuwwaarde regeling va bijvoorbeeld 3 jaar. Mocht je dan binnen 2 jaar te maken krijgen met totaalschade, kan het duizenden euro’s schelen als je de nieuwwaarde krijgt uitgekeerd in plaats van de dagwaarde.

Is een duurdere verzekeraar beter?
Nee, een goede nieuwwaarde regeling hoeft niet te betekenen dat je dan ook een duurdere autoverzekering hebt afgesloten. De regeling is bij goedkope autoverzekeringen soms beduidend beter dan bij dure verzekeringen. Dat blijkt uit onderzoek van Verzekeringssite.nl. Dure verzekeraars keren gemiddeld niet meer uit dan goedkope maatschappijen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>